GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

petak, 2. siječnja 2015.

FRANCUSKA SALATA TOP RECEPT 2015

KAKO SE PRAVI FRANCUSKA SALATA
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća

Danas ću Vam pokazati kako se priprema jedna od najpoznatijih i najpopularnijih salata koju ljudi kod nas tradicionalno pripremaju za Božić,Novu Godinu te općenito u blagdanskim i svečanim danima kao salatni prilog pečenom mesu nap: pečenki .

Iako se u imenu ove izvrsne salate spominje Francuska.....ona ne potječe iz Francuske nego iz Rusije.Na dnu ovog teksta imate KRATKU POVIJEST FRNACUSKE SALATE.



Francuska salata jede se : 
1.kao prilog, 
2.kao salata pa čak i 
3.kao samostalno jelo

Obično pred Božić i Novu godinu kod nas u našim krajevima,tradicionalno započinje i potraga za najboljim receptom za francusku salatu a jedan od takvih recepata je i ovaj recept : DOKAZANA RECEPTURA :

SASTOJCI ZA FRANCUSKU SALATU    
Za 10 do 20 ljudi (predviđeno za 1 osobu cirka 250 - 500 grama)
 1.  1 kilogram krumpira
 2.  1 kilogram mrkve 
 3.  1 kilogram graška
 4.  0,5 kilograma tjestenine(ABC slova,zvjezdice tj.bilo kakva tjestenina sitnije veličine...)
 5.  600 grama majoneze
 6.  2 mala vrhnja(čvrsti jogurt tj. kajmak) znači mini.360g do maximalnih 500 grama kajmaka(po želji).
 7.  1 kilogram kiselih krastavaca
 8.  Sol dadaje svatko po svojoj želji da dobije željeni ukus cirka na ovaj recept ide oko 1 velika žlica soli...
 9.  Biber ili Papar također se stavlja po želji cirka 1 mala žlica bibera na ovaj recept...
10. Ovisno o vrsti majoneze ako nije nimalo kiselkasto dodati i 1 ili 2 male žličice SIRĆETA
11. Po želji tko voli jaja može dodati i 5 komada kuhanih jaja....narezanih na sitno(kockice).
12. Po želji tko voli može dodati i 1 žlicu nasjeckanog peršina

Za 5 do 10 ljudi (predviđeno za 1 osobu cirka 300 - 600 grama)
 1.  500 g krumpira
 2.  500 g mrkve
 3.  500 g graška
 4.  250 g tjestenine
 5.  300 g majoneze
 6.  1 vrhnje najmanje do max. 250 g VRHNJA(kajmaka ili čvrstog jogurta)
 7.  500 g kiselih krastavaca
 8.  Sol po želji cirka pola velike kašike soli na ovu količinu...
 9.  Biber također po vlastitoj želji...cirka pola male kašikice bibera
10. 1- 2 male kašikice sirćeta , po potrebi ako nije nimalo kiselo

Onaj tko će Francusku salatu potrošiti unutar 3 dana...može dodati i 2,3 kuhana jaja,malo peršina....jabuka....a salata bez jaja, jabuka i peršina može potrajati i duže od 3 dana na hladnome ili u hladnjaku....u slast,sretno ! Probajte i Vi ovaj recept.

SAVJETI:
 1.  Francusku salatu prije konzumacije dobro ohladite,najmanje 3,4 sata....
 2.  Francuska salata je najbolja kao prilog uz pečena mesa i hladne nareske.
 3.  Za zdravicu i bolji okus po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.
 4.  Da bi Francuska salata trajala najmanje 3 dana i više radite je bez jaja.... 
 5.  Salatna majoneza ili majoneza light manje je masna nego obična majoneza....
 6.  Sve sastojke narežite na sitne kockice i dobro,dobro ih ocijedite te ohladite
 7.  Kada miješate sastojke lagano miješajte sve skupa da se NEZDROPI SVE...
 8.  Dosolite,pobiberite i ako treba.dodajte octa da bude malo kiselo i da bude stvarno ukus prave salate.....
 9.  Jabuka francuskoj salati daje svježinu i čini je po ukusu manje masnom
10. Da bi francuska salata ispala perfektno pripazite na to da kuhanu mrkvu, krumpir i grašak i posebno 
      kisele krastavce dobro ocijedite prije nego ih promješate sa majonezom.
11. Povrće,voće,meso izrezati na kockice što sličnije veličine i pomiješati sve skupa u jednoj posudi i skuhati
12. Sve skupa NA KRAJU dobro izmješajte sve sastojke.....i to je to, DOBAR TEK,PRIJATNO.....
PROCEDURA PRIPREME FRANCUSKE SALATE - KAKO i ŠTO - OPIS !


Ogulite krumpir i mrkvu,te properite malo u vodi.... Izvažite na kuhinjskoj vazi 500g sirovog,oguljenog i čistog krumpira te ga stavite u 1 posudu.Izvažite na kuhinjskoj vazi 500g sirove mrkve,oguljene,čiste te ju stavite u drugu posudu.Izvažite na kuhinjskoj vazi 500g sirovog,graška te ga stavite u 3 posudu...Zatim sirovi krumpir izrežite na sitne KOCKICE(ne presitno ali ne i prekrupno).Mrkvu također izrežite na srednje,sitne KOCKICE.

I dobijete ovako nešto kao na slici !



Staviti sve skupa (kockice krumpira,mrkve i grašak) u slanu vodu na kuhanje cirka od 10 do 25 minuta.
Krumpir se najsporije kuha stoga njega provjerite da bude sigurno skuhan prije nego skinete s vatre,izvora topline.Ako vidite da je krumpir 100% skuhan i mekan onda je takođe i mrkva kuhana a grašak pogotovo jer grašak se najbrže skuha.Prilikom kuhanja krumpira,mrkve i graška u slanoj vodi morate paziti da ne prekuhate sve i da povrće bude skuhano ali i malo tvrdo,nesmije biti premekano tj. prekuhano povrće.....jer kasnije tijekom mješanja sa ostalim sastojicima se sve zgnječi.

Nakon uspješnog kuhanja sve dobro PROCJEDITE,ISCJEDITE.....i ostavite povrće negdje sa strane na hladnome mjestu da se dobro ohladi.......dok je povrće vruće nesmije se miješati sa ostalim sastojcima,mora se dobro ohladiti prije mješanja.

Nakon cjeđenja u dobivenoj tekućini od kuhanja povrća....dodamo 250g tjestenine i kuhamo je cirka 10 minuta tj. dok se nenapne i dok nepostane mekana i potpuno skuhana i jestiva....zatim kao i u prvom slučaju s kuhanim povrćem i kuhanu tjesteninu također dobro dobro procjedimo i ostavimo na hladnome mjestu da se dobro ohladi kao i sjeckano,skuhano povrće....

Nakon što se sjeckano i skuhano povrće( krumpir,mrkva i grašak) tj. kuhana tjestenina DOBRO SVE OHLADILO e tek onda se dodaju OSTALI SASTOJCI.....

Kao prvo u jednu veću posudu istresite 1,5 kg ohladitog povrća i 250g ohladite tjestenine i izmješajte to sve skupa sa velikom kašikom ili čistim rukama.....a tek onda nakon toga dodajte 300g majoneze pa izmješajte pa dodajte 250g vrhnja(kajmaka) pa izmješajte opet malo pa onda dodajte ranije već izvagan i na kockice izrezan 500g kiselih krastavaca pa opet sve malo izmješajte i na kraju po vlastitoj želji dodajte SOL,BIBER,SIRĆE (ovisno o ukusu,kako tko želi tako si i pravi....slanije,manje slanije,kiselije,manje kiselije....i tak.

Ako ste sigurni da će se francuska salata pojesti unutar 3 dana onda možete dodati i ,2,3 izrezana kuhana jajeta,malo peršima,jabuka ili pak sjeckanoga suhog mesa nap: malo kobasice,suhe ribice iz pušnice,kuhane piletine,puretine i slično.

Količina sastojaka za francusku salatu može odudarati, ali zadržite omjere iz navedenog recepta GORE.

Ja sam radio francusku salatu bez jaja,ako radite sa njima dodajte i kuhana jaja narezana na sitne kockice.Nisam pokušavao ni dodavati kombinacije sa peršinom,jabukama,mesom al sam čuo od nekih poznanika da netko stavlja i to al valja jednom probati i to na manjoj količini pa budem vidio na što će to ličiti....

Francuska salata se jede ohlađena, što znači da ju prije konzumiranja moramo ostaviti na hladnom barem par sati,da se sastojci prožmu i sjedinu u jednu masu.

Kratka povijest “Francuske salate”

Iako bise iz naslova dalo zaključiti da Francuska salata potječe iz Francuske to ipak nije tako.Ova ukusna salata koja krasi naše svečane stolove tradicionalno za Božić i Novu godinu nema apsolutno nikakve veze s Francuzima niti Francuskom državom....mnogi francuzi uopće neznaju o kojem se jelu radi kada im spomenemo FRANCUSKU SALATU.A tome je tako zato što Francuzi tu salatu nazivaju RUSKOM SALATOM (salade russe).Ako malo istražite njihove kulinarske web stranice pod naslovom “Ruska salata” često ćete naići na recepte koji imaju približno iste sastojke kao naša tradicionalna “Francuska salata”.

No u Rusiji ova salata ima opet drugačije ime i rusi ju nazivaju „SALATA OLIVIER“ koja je dobila ime po kuharu koji ju je osmislio 1860-ih god. a to je bio Lucien Olivier-glavni kuhar u tada renomiranom restoranu“Hermitage”u glavnom gradu Rusije-Moskvi.Odmah potom što je kuhar Lucien Olivier osmislio recept za Francusku(Rusku) salatu,ova salata je postala najprepoznatljivije jelo restorana“Hermitage”u glavnom gradu Rusije-Moskvi i taj ORGINALAN RECEPT je bio strogo čuvano blago i poslovna tajna kuhara Lucien Olivier pa se ni dan danas ne zna točno kako se spremalo to popularno predjelo,prilog,salata. Ono što se sigurno zna je to da je ova salata sadržavala i : teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, komadiće jastoga, kapare, male krastavce, tvrdokuhana jaja i sojina zrna. 

Danas se ova salata pravi i u drugačijim varijantama,kombinacijama i željama,svatko na svoj način i po svojem ukusu i želji pa stoga postoji mnogo razlićitih RECEPATA ZA FRANCUSKU ili RUSKU SALATU.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, jedan od Olivierovih pomoćnih kuhara pokušao se dočepati ORGINALNOG RECEPTA na način i u vremenu dok je Olivier,sam, kao i obično pripremao dresing za salatu, pozvali su ga u vezi nekog hitnog slučaja što je Ivan Ivanov, njegov pomoćni kuhar, iskoristio i otprilike shvatio od čega se tajni recept sastoji. A potom je nakon nekog vremena otišao raditi u konkurentskom restoranu „Moskva“ gdje je posluživao skoro sličnu salatu s sličnim ukusom.Nakon toga, Ivanov je čak i prodao recept nekim izdavačkim kućama i salata se pomalo počela popularizirati svijetom. Sve to je rezultiralo nužnom promjenom sastojaka – sve što je bilo sezonsko ili preskupo je zamijenjeno pristupačnijim namirnicama i malo po malo,mic po mic...nastao je recept za„Francusku salatu“ kakvu danas poznajemo u našim krajevima.Ta inačica ove ukusne i popularne salate je bila nezaobilazno jelo na svečanostima u Sovjetskoj Rusiji a pogotovo na proslavama Nove godine... jer su se svi potrebni sastojci mogli nabaviti i u sred zime. 

Danas se mogu pronaći i puno egzotičnije namirnice u Francuskoj salati i ona i dalje ne gubi na popularnosti nego je iz godine u godinu sve popularnija salata na našim blagdanskim stolovima a pogotovo tokom Božića i Nove godine.Francusku salatu osim u našim krejevima i u Rusiji, često je jedu i u Iranu - gdje se ovoj salti dodaju i komadići piletine) te u Portugalu,Francuskoj i u Španjolskoj.

Ova salata se u Francuskoj još naziva i “macédoine de légumes (MIJEŠANA SALATA OD POVRĆA)”, a razlog zbog kojeg Vam to spominjem je upravo riječ macédoine što u prijevodu sa francuskog na naš znači “MJEŠAVINA” te se često koristi za salate miješanog tipa (npr. voćne salate).Francuska riječ macédoine(mješavina) podsjeća nas i na Makedoniju.Naime taj je naziv ušao u širu uoptrebu krajem 18.st. i koristio se tada isključivo za voćnu salatu a podsjeća i na raznolikost naroda u Aleksandrovom makedonskom carstvu.

RECEPT ZA FRANCUSKU SALATU NA DRUGI NAČIN 
1. 500g krumpira na kockice
2. 500g mrkve na kockice
3. 500g graška
4. od 400g do 500g majoneze
5. 500g kiselih krastavaca na kockice
6. 1-2 žličice senfa
7. 3 žličice kiselog vrhnja,kajmaka (može i malo više)
8. Bijeli papar po želji 
9. pola jabuke na kockice

Napomena:
– u posebnoj posudi izmiješati vrhnje,papar, senf i žlicu majoneze
– ostatak majoneze umješajte u već ranije ohlađeno povrće
– sve ostale radnje iste kao i gore u prvom receptu
Sve skupa dobro izmješajte sve sastojke.....i to je to... DOBAR TEK,PRIJATNO....

Prije nego krenete na posao svakako pogledajte OVE SLIKE koje puno toga govore !
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHINJSKA VAGA ZA VAGANJE 
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHINJSKA CJEDILJKA - PLASTIČNA
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
ČVRSTI JOGURT,VRHNJE,KAJMAK,PAVLAKA
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
SALATNA MAJONEZA(LIGHT) ILI OBIČNA MAJONEZA DELIKATESA
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
ZIMNICA-TEGLA KISELIH KRASTAVACA
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANJE POVRĆA:GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR U SLANOJ VODI
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANO POVRĆE:GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR SE MORAJU DOBRO OCJEDITI
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
TJESTENINA ABC SLOVA,ZVJEZDICE,STAPIĆI...
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANJE TJESTENINE CIRKA 10 MINUTA
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANJE TJESTENINE CIRKA 10 MINUTA
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANO POVRĆE GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR 
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANO POVRĆE GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR 
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANO POVRĆE GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR 
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANO POVRĆE GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR 
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANA TJESTENINA UMJEŠANA U KUHANO POVRĆE
GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KUHANA TJESTENINA UMJEŠANA U KUHANO POVRĆE
GRAŠAK,MRKVA,KRUMPIR
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KISELI KRASTAVCI U FRANCUSKOJ SALATI 
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KISELI KRASTAVCI U FRANCUSKOJ SALATI
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
KISELI KRASTAVCI U FRANCUSKOJ SALATI
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
SMJESA FRANCUSKE SALATE
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
GOTOVO,MOŽETE JESTI....
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
DOBAR TEK,PRIJATNO...
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
TOP RECEPT ZA FRANCUSKU SALATU 2015
Francusku salatu zovemo i Ruska salata - Salata Olivier - Miješana salata od povrća
TOP RECEPT ZA FRANCUSKU SALATU 2015
Tagovi,meta riječi za istraživanje koga zanima više od ovoga !
  1. francuska salata
  2. francuska salata bez krumpira
  3. francuska salata normativ
  4. francuska salata zvijezda
  5. francuska salata u kruhu
  6. francuska salata bez jaja
  7. francuska salata cijena
  8. francuska salata originalni recept
  9. francuska salata billa
  10. francuska salata jabuka
  11. francuska salata recept
  12. francuska salata atkins
  13. francuska salata auf deutsch
  14. francuska salata bez majoneze
  15. francuska salata bez krastavaca
  16. francuska salata blagdani
  17. francuska salata bez graška
  18. božić francuska salata
  19. brza francuska salata
  20. bakina francuska salata
  21. francuska salata coolinarika
  22. francuska salata crochef
  23. francuska salata celer
  24. francuska salata čuvanje
  25. francuska salata domaća
  26. francuska salata deblja
  27. francuska salata i dojenje
  28. francuska salata gastrodiva
  29. dobra francuska salata
  30. dukan francuska salata
  31. dijetalna francuska salata
  32. domaća francuska salata rok trajanja
  33. francuska salata deutsch
  34. francuska salata english
  35. francuska salata engleski
  36. francuska salata energetska vrijednost
  37. francuska salata french
  38. francuska salata forum
  39. francuska salata forum.hr
  40. fina francuska salata
  41. francuska salata na francuskom
  42. francuska salata französischer salat
  43. francuska govedja salata
  44. francuska salata hrana i vino
  45. francuska salata hr
  46. francuska salata higlo
  47. francuska salata je hladno predjelo iz skupine
  48. hrvatska francuska salata
  49. francuska salata i meso
  50. francuska salata izvorni recept
  51. francuska salata i
  52. francuska salata iz vrecice
  53. izvorna francuska salata
  54. igre francuska salata
  55. ruska i francuska salata razlika
  56. ruska i francuska salata
  57. ruska i francuska salata recept
  58. ruska ili francuska salata
  59. hrana i vino francuska salata
  60. francuska salata jogurt
  61. francuska salata sa jajima
  62. francuska salata s jabukama
  63. francuska salata s jogurtom
  64. francuska salata sa jabukama recept
  65. francuska salata kalorije
  66. francuska salata kako se pravi
  67. francuska salata konzum
  68. francuska salata kcal
  69. francuska salata kuhinjski prikaz recepti
  70. francuska salata kukuruz
  71. francuska salata komentari
  72. francuska salata količina
  73. francuska salata light
  74. francuska salata limun
  75. francuska salata u lisnatom tijestu
  76. francuska salata sa ledo povrcem
  77. francuska salata recept ledo
  78. francuska salata za 20 ljudi
  79. francuska salata za 30 ljudi
  80. francuska salata mk
  81. francuska salata makedonska
  82. francuska salata mjere
  83. francuska salata mix
  84. francuska salata sa makaronima
  85. francuska salata recept mk
  86. francuska salata recept makedonski
  87. francuska salata najbolji recept
  88. francuska salata nutritivna vrijednost
  89. francuska salata nacin pripreme
  90. francuska salata kako napraviti
  91. francuska salata originalni recept
  92. francuska salata original
  93. francuska salata omjer
  94. francuska salata obicna
  95. francuska salata sa orasima
  96. francuska salata za 10 osoba
  97. francuska salata za 4 osobe
  98. francuska salata podrijetlo
  99. francuska salata priprema
  100. francuska salata posna
  101. francuska salata podravka
  102. francuska salata reci peci
  103. francuska salata s paštom
  104. francuska salata recipe
  105. francuska salata rok trajanja
  106. francuska ruska salata
  107. francuska salata s rižom
  108. francuska salata sastojci
  109. francuska salata sa piletinom
  110. francuska salata sa zelatinom
  111. francuska salata s tjesteninom
  112. francuska salata s vrhnjem
  113. francuska salata s želatinom
  114. francuska salata sa šunkom
  115. francuska salata tagovi
  116. francuska salata tag
  117. francuska salata u trudnoći
  118. torta francuska salata
  119. tradicionalna francuska salata
  120. domaća francuska salata rok trajanja
  121. francuska salata u kruhu
  122. francuska salata u kalupu
  123. francuska salata ugljikohidrati
  124. francuska salata video
  125. francuska salata wikipedija
  126. vegetarijanska francuska salata
  127. veganska francuska salata
  128. francuska salata zimnica
  129. francuska salata za 50 ljudi
  130. francuska salata zamrzavanje
  131. francuska salata zdravlje
  132. recept za francuska salata
  133. francuska salata 1 kg
  134. francuska salata za 15 osoba
  135. francuska salata za 2 osobe
  136. francuska salata za 30 ljudi
  137. francuska salata recept za 4 osobe
  138. francuska salata za 6 osoba
  139. francuska salata za 8 osoba

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje ostavite sva svoja pitanja i komentare,hvala Vam