GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

srijeda, 27. studenoga 2013.

RECEPT ZA SOK OD VIŠNJE

DOMAĆI SOK OD VIŠANJA
Ovim receptom napravite svoj domaći,kvalitetni sok od višanja.

Potrebni su Vam ovi sastojci :
1) 5 kilograma višanja
2) 2 litre vode
3) 50 grama limunske kiseline(5vrećicaX10g)

4) koliko litara tekućine od višanja nakon 24 sata toliko kilograma dodate šećera

5) 10 grama Konzervansa(tj. jedna vrečica od 10g)






Potreban pribor i alat za spravljenje ovoga soka :
1) velika posuda za kuhanje 20L
2) posuda za pranje višanja
3) što veća kašika to bolja za miješanje soka
4) ljevak za sigurno flaširanje
5) flaše ili galuni stakleni ili plastični za flaširanje

POSTUPAK KAKO ZAPOČETI DOBIVANJE SOKA OD VIŠANJA

5 kg višanja dobro operite,stavite ih u veliku posudu za kuhanje 20L i čistim rukama ih dobro izgnječite tako da se meso odvoji od košpe...zatim u sve to dodajte 50 grama limunske kiseline i još 2 litre hladne vode...dobro pomiješajte sve to skupa,ostavite na hladnom i tamnom da ostoji 24 sata .

Nakon što je smjesa odstajala 24 sata,procjedite ju dobro u neku drugu posudu i ONDA IZMJERITE TOČNO KOLIKO IMATE LITARA CRVENE TEKUĆINE-VIŠNJEVCA pa po istom omjeru koliko imate litara tekućine dobivene cijeđenjem nakon 24 sata isto toliko izvagajte kilograma šećera i stavite u procjeđenu tekućinu...nap: ako ste nakon 24 sata smjesu procijedili i dobili 5 litara tekućine onda dodajte 5 kilograma šećera te dobro miješajte i miješajte i miješajte sve dok se u potpunosti šećer neotopi u tekućini dobivenoj od višanja+voda+limunska kiselina. 

Nakon dobroga miješanja i nakon što se sav šećer otopio dodajte u vaš sok 1 vrećicu Konzervansa od 7 grama,neke kupljene kartice Konzervansa znaju sadržavati i 10 grama no budite na oprezu jer konzervansa nije zdravo stavljati previše....zato se držite ovih pravila za konzerviranje voća i povrća koristite 1 gram najmanje a 2 grama najviše Konzervansa po 1 kilogramu voća ili povrća,za općenito konzerviranje VRLO SLABO dodajte 3 grama na 100L,za općenito konzerviranje SLABO dodajte 5 grama konzervansa na 100L,za općenito konzerviranje SREDNJE dodajte 10 grama konzervansa na 100L,za JAKO KONZERVIRANJE i SIGURNO koristite 15 grama konzervansa na 100L, za VRLO JAKO KONZERVIRANJE koristite od 15 grama do 22 grama,za konzerviranje mošta najbolje upotrijebite VINOBRAN za kojega sve vrijednosti vrijede u jednakim količinama i to za konzerviranje mošta dodaje se od 25 grama do 30 grama vinobrana ili konzervansa i za KONZERVIRANJE VOĆA I POVRĆA(sokova,kompota i zimnica....)koristite 0d 100 grama do 200 grama konzervansa na 100 LITARA voća ili povrća,a to znači od 1 do 2 grama po kilogramu ili po 1 litri tekućine od voća i povrća .

Nakon dodavanja 7 grama knzervansa ili max. 10 grama konzervansa opet treba smjesu cijelu dobro miješati i samo miješati i miješati dok se sve skupa dobro neizjednači....sok od višnje je gotov i možete ga sipati u plastične galune ili u staklene flaše i uspremiti ga na sigurnome(hladnome i tamnom mjestu)...želite li biti sigurni da se neće pokvariti 1-2 godine sipajte sirup od višnje u staklene flaše koje ste prethodno sterilizirali u pećnici 10-15 minuta pri temperaturi od 75 C do 100 C(celzijusa) 

Eto to Vam je recept koji mi koristimo u obitelji da pripravimo sebi DOMAĆI SOK OD VIŠNJE...pošto imamo u dvorištu zasađenu višnju i volimo okus ovoga soka koji je ujedno i lijekovit....obvezno svake godine pravimo si barem 20 litara SIRUPA OD VIŠANJA...po našem iskustvu sok može stajati i do 2 godine jer sadrži konzervans po 1L soka 1-2 grama konzervansa i ako se drži u hladnoj i tamnoj prostoriji...bez iki problema bude i do 2 godine a da se nepokvari i jako je ukusan i lijekovit jer svi vitamini ostaju jer se nekuha nego se pravi HLADNOM METODOM,nikako i ništa se nekuha na vatri....sve prirodnim putem kao što sam ranije i opisao u receptu gore....uzdravlje....živjeli.... lijep pozz i svako dobrooo .

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje ostavite sva svoja pitanja i komentare,hvala Vam